Επιστροφή στα βασικά!


Black Chokeberry (Αρώνια η μελανόκαρπη)

2014-07-21 03:03

Η Aronia(Αρώνια) η μελανόκαρπη(Aronia melanocarpa, Black Chokeberry) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά με καταβολές από τη Βορειοανατολική Αμερική και το Νότιο Καναδά
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των καρπών της εκτιμήθηκαν στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, οπότε και άρχισε η καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων του φυτού στις χώρες της πρωήν Σοβιετικής Ένωσης για την παραγωγή χυμού και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Με πέντε φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών από το σραφύλι, βιταμίνες A, B1, B2, B3, B6, B9, E, K, P και ιχνοστοιχεία, οι καρποί της Aronia είναι θεωρούνται μια από τις πιο δημοφιλής υπετροφές στον κόσμο.
Ισχυρά αντιοξειδωτικά, περιέχουν ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες και χρησιμοποιούνται στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, την παραγωγή καλής χοληστερόλης, κατά του διαβήτη, των ιών και των μικροβίων, των νευρολογικών διαταραχών, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, την αναζωογόνηση και τη βελτίωση της μνήμης.
Θεωρείται ότι προστατεύουν από την ακτινοβολία και τη ραδιενέργεια και ότι αίρουν την τοξικότητα του ήπατος και των νεύρων από τη συσσώρευση καδμίου.

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ :

1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
6. Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
7. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
8. Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
9. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
10. ‘Εχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδία. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
11. Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
12. Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
13. Έχει Υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.

Ο καρπός του φυτού Αρωνία μπορεί να καταναλωθεί σε μορφές

Μαρμελάδας – κρασιού- λικέρ- χυμού- καρπός νωπός και κατεψυγμένος

Σήμερα στον κόσμο καλλιεργούνται 54.000 στρέμματα στην Ρωσία αλλά και σε μικρότερες εκτάσεις στον Καναδά και την Αμερική. Το Εθνικό κέντρο Γεωργικών ερευνών έχει μελετήσει την καλλιέργεια της Αρωνίας στην Ελλάδα και μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια του σε ευρύτερη κλίμακα είναι εφικτή στην χώρα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ :

Ιδανική γα την αντιμετώπιση του κρυολογήματος αποδεικνύεται η αρώνια που επιδρά ευεργετικά ακόμη και στον υψηλό πυρετό και την πνευμονία!

 Με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αυτή την εποχή, τρεις κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη και καρποί της αρώνιας σε ένα λίτρο καυτό νερό, μπορούν να βοηθήσουν στα κρυολογήματα. Η αρώνια θα πρέπει να «καθίσει» στο νερό για 3-4 ώρες, μετά το μείγμα να περάσει από σουρωτήρι και να προστεθεί λίγο μέλι ενώ η κατανάλωση του αφεψήματος ενδείκνυται για δύο με τέσσερις φορές την μέρα.

 Συνταγές για σκευάσματα φαρμακευτικής χρήσης, γνωστές από την παράδοση βαλκανικών χωρών που καλλιεργούν εδώ και χρόνια την αρώνια, περιλαμβάνει το βιβλίο των δασολόγων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Γιώργου Γιακζίδη, Ιωάννη Σπανού και Παναγιώτη Πλατή, που κυκλοφόρησε με τίτλο «Αρώνια (Το φυτό της μακροζωίας)- Μια νέα δυναμική καλλιέργεα).

 Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ.Γιακζίδης ο οποίος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Δασολογίας και Τεχνολογίας του Ξύλου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι θεραπευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού είναι άγνωστες στη χώρα μας σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Σερβία όπου καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια.

«Στη “λαϊκή φαρμακευτική”, η αρώνια έχει πολλές χρήσεις γι’ αυτό και συμπεριέλαβα στο βιβλίο κάποια τέτοια γιατροσόφια» τονίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στο βιβλίο, σε όλες τις περιπτώσεις, η χρήση της αρώνιας για θεραπευτικό σκοπό πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό. Επίσης, συνιστάται προσοχή στη χρήση μεγάλων δόσεων καρπών αρώνιας γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους δείκτες πήξης του αίματος ενώ η θεραπεία με χυμό και καρπούς δεν συνιστάται στις περιπτώσεις γαστρίτιδας, έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου και αρτηριακής υπότασης

 

πηγή

πηγή

πηγή

—————

Πίσω