Επιστροφή στα βασικά!


Καρύδα (Cocos nucifera)

2014-07-23 18:42

Στα ινδικά το όνομα του κοκκοφοίνικα είναι «Kalpa Vriksha» και σημαίνει «το δέντρο που χαρίζει όλα τα ζωτικά συστατικά για τη ζωή», ενώ στις Φιλιππίνες χαρακτηρίζεται ως «δέντρο της ζωής». Kαταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικό θεωρείται το δέντρο της καρύδας cocos nucifera (oικογένεια Arecaceae), αλλά και οι καρποί της για την ομορφιά της επιδερμίδας.
 

H προέλευσή της

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με την καταγωγή της καρύδας, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Aσία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της νοτίου Aμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Aξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας «παράγει» κατά μέσο όρο 75 καρύδες το χρόνο!

Δραστικά συστατικά :H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Tο ανθρώπινο δέρμα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά της καρύδας, τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Tο παρθένο λάδι καρύδας είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Eπίσης, το λάδι από καρύδα, χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια. Eπίσης, ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος καταπολεμώνται αποτελεσματικά έπειτα από συστηματική χρήση λαδιού καρύδας. Στον οργανισμό, το λαουρικό οξύ που περιέχεται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην καρύδα, έχει αποδειχτεί ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό σε παθήσεις του ανοσοποιητικού. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας:

Σε πολλά καλλυντικά καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας και των μαλλιών περιέχεται λάδι καρύδας για τις ιδιαίτερα θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Mπορείτε, όμως, να φτιάξετε και τις δικές σας συνταγές, από λάδι καρύδας, βούτυρο ή ακόμη και από το γάλα που περιέχει στον καρπό της.

Kαθαρισμός προσώπου:Mία κουταλιά της σούπας από λάδι καρύδας είναι αρκετή για να καθαρίσετε και να περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα. Kάντε απαλό, κυκλικό μασάζ για 5 λεπτά και μετά ξεπλύντε το πρόσωπό σας με άφθονο χλιαρό νερό.

Συμπληρωματική θεραπεία ακμής:Σε 5 γρ. από λάδι καρύδας, προσθέστε 2 σταγόνες tea tree essential oil και εφαρμόστε τοπικά.

Βαθιά ενυδάτωση στο πρόσωπο:Mετά την έκθεση στον ήλιο, απλώστε ένα πλούσιο και ομοιόμορφο στρώμα από βούτυρο καρύδας στο πρόσωπο και στο λαιμό και αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύντε με άφθονο χλιαρό νερό. H μάσκα αυτή αποκαθιστά τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας, αφήνοντάς τη λεία και ενυδατωμένη.

Ενυδατική Μάσκα μαλλιών:Yλικά :αβοκάντο, γάλα μιας μεγάλης καρύδας. Eκτέλεση :Ξεφλουδίστε το αβοκάντο και λιώστε το καλά με ένα πιρούνι. Pίξτε σιγά-σιγά το γάλα καρύδας μέχρι να γίνει παχύρρευστο ομοιογενές μείγμα. Aπλώστε το στα μαλλιά και αφήστε το για 10-15 λεπτά πριν το ξεβγάλετε καλά.

 

 12 ακόμη τρόποι χρήσης :

1.Για ντεμακιγιάζ: Ακόμα και η πιο δύσκολη αδιάβροχη μάσκαρα δεν μπορεί να αντισταθεί στο λάδι καρύδας. Άπλωσέ το κατευθείαν στο πρόσωπό σου σαν καθαριστικό και άφησέ το για λίγο. Το μακιγιάζ σου θα βγει στο λεπτό.Ακόμα και η πιο δύσκολη αδιάβροχη μάσκαρα δεν μπορεί να αντισταθεί στο λάδι καρύδας. Άπλωσέ το κατευθείαν στο πρόσωπό σου σαν καθαριστικό και άφησέ το για λίγο. Το μακιγιάζ σου θα βγει στο λεπτό.Ακόμα και η πιο δύσκολη αδιάβροχη μάσκαρα δεν μπορεί να αντισταθεί στο λάδι καρύδας. Άπλωσέ το κατευθείαν στο πρόσωπό σου σαν καθαριστικό και άφησέ το για λίγο. Το μακιγιάζ σου θα βγει στο λεπτό.

 

 

2.Για δροσερή αναπνοή:Κάνε γαργάρες για 20 λεπτά με μία κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας. Αυτό θα καθαρίσει το στόμα σου από τα μικρόβια και θα οδηγήσει σε πιο φρέσκια αναπνοή και πιο λευκά δόντια.άνε γαργάρες για 20 λεπτά με μία κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας. Αυτό θα καθαρίσει το στόμα σου από τα μικρόβια και θα οδηγήσει σε πιο φρέσκια αναπνοή και πιο λευκά δόντια.

3.Λοσιόν σώματος: φτιάξε τη δική σου λοσιόν σώματος με λάδι καρύδας 

4.Καθάρισε τα πινέλα του μακιγιάζ: Πλένε τα πινέλα του μακιγιάζ κάθε μήνα μ΄ένα μείγμα που αποτελείται από δύο μέρη αντιβακτηριδιακό σαπούνι κ ένα μέρος λάδι καρύδας.

5. Κρέμα κάτω από τα μάτια: Θέλεις να ξοδεύεις χρήματα σε κρέμες ματιών; Μπορείς να γλιτώσεις τα χρήματα βάζοντας λάδι καρύδας κάτω από τα μάτια σου. Είναι εξαιρετικό ακόμα και για τα πιο ευαίσθητα μάτια.

6.Scrub σώματος: Ανάμειξε μισή κούπα λάδι καρύδας με μία χούφτα αλατιού ή ζάχαρης για να δημιουργήσεις ένα απολεπιστικό προϊόν.

7. Οδοντόκρεμα για λευκά δόντια: Ξέμεινες από οδοντόκρεμα; Ανάμειξε σε ένα μπολ λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα και πλύνε τα δόντια σου με αυτό. Όλοι θα αναρωτιούνται πώς απέκτησες τόσο λευκό χαμόγελο..

8.Κρέμα ξυρίσματος: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτο λάδι καρύδας για να ξυρίσεις τα πόδια σου και ταυτόχρονα να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα.

9.  Conditioner μαλλιών: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζεστό λάδι καρύδας πριν λούσεις τα μαλλιά σου και να τα αφήσεις να το απορροφήσουν για περίπου μία ώρα. Έπειτα λούσ’τα κανονικά. Το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο!

10. Κρέμα νυκτός: Βάλε λάδι καρύδας στο πρόσωπό σου πριν κοιμηθείς για καλύτερα ενυδατικά αποτελέσματα. Τα αντιοξειδωτικά του λαδιού είναι τέλεια για να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες από το πρόσωπό σου όσο κοιμάσαι.

11.Λάδι για μασάζ: Ζέστανε λάδι καρύδας στο φούρνο μικροκυμάτων και πρόσθεσε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια, όπως είναι η λεβάντα ή η μέντα για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο λάδι για μασάζ.

12.Αποσμητικό: Ανάμειξε λάδι καρύδας, σκόνη αραρούτι, άμυλο καλαμποκιού, μαγειρική σόδα και ένα αρωματικό λάδι και το σπιτικό αποσμητικό σου είναι έτοιμο!

 



Το γάλα καρύδας:


1. Βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα Η ανεπάρκεια σε μαγγάνιο μπορεί να συμβάλει στην δυσανεξίας στη γλυκόζη. Το γάλα καρύδας είναι μία από τις καλύτερες πηγές μαγγανίου.

 2. Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος Το γάλα καρύδας περιέχει χαλκό και βιταμίνη C, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δύναμη, την ευελιξία και την ελαστικότητα του δέρματος μας. 

3. Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών Είναι πλούσια σε φώσφορο, που μαζί  με το ασβέστιο δημιουργούν γερά οστά. Στην πραγματικότητα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα φωσφορικά άλατα, για τη σωστή πυκνότητα των οστών, και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. 

4. Μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει πηγή αναιμίας. Ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας τη μέρα, παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. 

5. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων Το γάλα καρύδας είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, απαραίτητη για την ανακούφιση του πόνου των μυών, καθώς και για τη μείωση της υπερευαισθησίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

6. Βοηθά στη διατήρηση του βάρους Η καρύδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι απαραίτητο συστατικό διατροφής για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους στα επίπεδα που επιθυμούν. Το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στο γάλα καρύδας αποτελείται βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίζεται αμέσως και να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

 7. Βοηθά στη μείωση των φλεγμονών των αρθρώσεων Η καρύδα και το γάλα αυτής, περιέχουν σελήνιο, που είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό. Ελέγχει τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στο σώμα, και έτσι βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. 

8. Συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης Τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχει, έχουν εξαιρετική ευεργετική επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση. 

9. Προάγει το υγιές δέρμα και μαλλιά Περιέχει άφθονη βιταμίνη Ε, που ενισχύσει την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών και του δέρματος. • Ενυδατώνει και βοηθά στη μείωση των ρυτίδων. • Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που είναι πολύ χρήσιμες στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως λοιμώξεις και πληγές. • Ενυδατώνει και τρέφει τα ξηρά μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, και προωθεί την υγιή τους ανάπτυξη

 

 

πηγή

—————

Πίσω