Επιστροφή στα βασικά!
Γύρη
2014-07-23 19:34
Θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες της Γύρης
Γύρη
Γύρη
Στην Ελλάδα πολύ λίγοι γνωρίουν για την "μελισσογύρη". Είναι μια νέα τροφή θαυματουργή που την παράγει η μέλισσα, δηλαδή είναι προϊόν της κυψέλης που η σύγχρονη πειραματική έρευνα έφερε στο φως. Περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ένα εδώδιμο με γνωρίσματα πολύ δυναμωτικά και η λήψη της με την καθημερινή τροφή έχει θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα σχεδόν απίστευτα. Η γύρη ήταν γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες. Η τωρινή ανακάλυψη της γυρεοπαγίδας ήταν το πρώτο βήμα για το μάζωμα αρκετής ποσότητας μελισσογύρης, ώστε να γίνουν δυνατά τα πρώτα επιστημονικά πειράματα για την έρευνα πάνω στα θαυματουργά στοιχεία της και τη ζωτικότητα που δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι είναι η γύρη;
Είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από ορισμένα λουλούδια. Κατά το μάζεμά της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό. Κάνουν με αυτήν το λεγόμενο «ψωμί» των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας για να ταΐζουν τα νεογνά τους. Η γύρη είναι μια αναντικατάστατη πηγή φυσικών πρωτεϊνών.
Άλλα αξιόλογα στοιχεία που περιέχει είναι:
Η καροτίνη, η ρουτίνη (βιταμίνη R), η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Έτσι απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια ιδιαίτερα σε όσους έχουν περάσει τα 40 τους χρόνια. Η γύρη περιέχει ακόμα μια ποσότητα από ένζυμα - συστατικά που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, και επίσης φυτικές ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την έκκριση που παράγουν στους άνδρες και στις γυναίκες οι ενδοκρινείς αδένες. Η κανονική χρήση της μπορεί να ξαναδώσει στον προστάτη (για τους άνδρες) την παλιά του νεότητα, όπως έχουν αποδείξει πειράματα. Στη Σουηδία και τα σκανδιναβικά κράτη καταναλώνουν εκπληκτικές ποσότητες μελισσογύρης. Σε αυτήν αποδίδουν την αναγέννηση της σεξουαλικής τους δύναμης. Θαυμάσια επίδραση έχει στις γυναίκες και ιδιαίτερα όταν την παίρνουν ανακατεμένη με μέλι συντελεί συχνά σε απρόσκοπτες και ομαλές γέννες.
Πειράματα που έγιναν σε ευρωπαϊκά και ρωσικά ινστιτούτα δείχνουν ότι η μελισσογύρη είναι μια εξαιρετική πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας. Επιπλέον ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία καθώς και την φλόγωση του προστάτη. Τα σουηδικά φαρμακεία διαθέτουν ένα παρασκεύασμα με βάση τη μελισσογύρη, το tchernilton, του οποίου η χρήση συνίσταται όχι μόνο σαν θεραπευτικό φάρμακο αλλά ακόμη και σαν προφυλακτικό μέτρο κατά των μολύνσεων του προστάτη.
Ο Αlin Gallas Γάλλος επιστήμονας και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, συνιστά για κάθε άνθρωπο ηλικίας 50 χρόνων και πάνω, να παίρνει κάθε μέρα από μισή ουγκιά (15 γραμμάρια) γύρη. Η γνήσια γύρη έχει το σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου. Οι μέλισσες την ανακατώνουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και να σχηματίσουν τα σφαιρίδια που φέρνουν στην κυψέλη. Τρώγεται φρέσκια και συντηρείται στο ψυγείο. Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων, αρωματικών φυτών. Πωλείται με το κιλό. Τρώμε μέχρι 20 γραμμάρια κάθε μέρα.
1. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία κά. Η ισορροπία των αμινοξέων (22) είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης (ιannuzzi,1993b). Περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα (pollen company,1981). Περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες καθώς και φυτικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων. Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού, θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία. Η ένταξή της στην καθημερινή μας διατροφή φέρει απίστευτα αποτελέσματα.
2. Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση (liebelt,1994). Διορθώνει την ισορροπία του μεταβολισμού, συμβάλλει στη μείωση του βάρους και συμβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας (brown,1989). Περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της αναιμίας, της προστατίτιδας, των αιμορροΐδων, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας και της εντερίτιδας. Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία, παρόμοια με την πενικιλίνη. Προστατεύει την όραση.
3. Σκευάσματα - κατανάλωση
Καταναλώνεται αυτούσια ως έχει, διαλυμένη σε κάποιο χυμό, αναμεμειγμένη με μέλι.
Η γύρη κλείνει μέσα της τη γενεσιουργό δύναμη της φύσης, και αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή βασιλικού πολτού. Η σύνθεσή της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή. Ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικές συνθήκες - αθλητισμός, κόπωση κλπ – μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα που παίρνουμε μέχρι τα 35γρ.
Βιταμίνες: Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος B, και αρκετή βιταμίνη C. Περιέχει ακόμη καρετεινοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη A από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη E.
Ζάχαρα: Περιέχει από 10 - 15% φρουκτόζη και γλυκόζη
Ένζυμα: Περιέχει φωσφατάση, αμυλάση, ιμβερτάση και άλλα ένζυμα, τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η γύρη σαν αντιβιοτικός παράγοντας: Σαν αντιβιοτικό, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων.
Η γύρη σαν αυξητικός παράγοντας: Δυναμώνει και τονώνει, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.
Δοσολογία: Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί.
• ενήλικες: ξεκινάμε μέ μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας.
• ανήλικοι: ξεκινάμε μέ μία κοφτη κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κοφτη κουταλιά της σούπας.
• αθλητές: πέραν της κανονικής δοσολογίας (όπως πιο πάνω), μία κουταλιά του γλυκού μία ώρα πριν και μία κουταλιά του γλυκού αμέσως μετά την προπόνηση.
Σε περιπτώσεις ειδικές (π.χ. δίαιτα με γύρη / άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παθήσεις) η δοσολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού. Αν γίνεται παράλληλη χορήγηση βασιλικού πολτού, τότε η χορήγηση γύρης γίνεται μισή ώρα μετά τον βασιλικό πολτό.
Γύρη και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
σύνθεση της γύρης (lannuzzi 1993c)
πρωτεΐνες 22% (όρια 7-30)
υδατάνθρακες 31 (0-41)
λίπη 5 (1-14)
μεταλλικά στοιχεία 3 (1-16)
νερό 11 (7-16)
άγνωστοι παράγοντες 29 (22-36)
Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές, που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία. Να γιατί η γύρη είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη τροφή (Callian 1958, Brown 1989). Η περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (αραχιδονικό, βεχενικό, καπρικό, καπροϊκό, καπρυλικό, λαυρικό, λινολεϊκό, παλμιτικό, στεατικό κ.ά.) διαφέρει ανάλογα με τη φυτική προέλευση (Talpay 1978). Έχει υπολογιστεί πως η γύρη που συλλέγεται από τις μέλισσες περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα (Pollen Company, 1981).
Θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
O Liebelt (1994) όταν κατανάλωσε γύρη παρατήρησε μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους, σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος στα επιτρεπτά όρια χωρίς χορήγηση φαρμάκων, αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτίωση της μνήμης και διουρητική δράση. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η γύρη μπορεί να διορθώσει την ισορροπία του μεταβολισμού και να συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση ή διατήρηση αυτού ανάλογα με το αν καταναλώνεται πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του φαγητού.
O Brown (1989) παρατήρησε πως η χορήγηση γύρης σε ασθενείς μετά από εγχείρηση βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωση αυτών. Επίσης ήταν αποτελεσματική σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού, μια κατάσταση γνωστή για την απώλεια βιταμινών και αμινοξέων, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου στέρησης. Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες του άρρενος και του θήλεως. Η σπερματογέννεση στον άνδρα καθώς και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα οφείλονται στην παρουσία των ορμονών αυτών.
Επιπρόσθετα αναφέρεται πως ένα κουταλάκι του γλυκού γύρης αναμεμειγμένη με μέλι 4 φορές την ημέρα συστήνεται σε περιπτώσεις κολίτιδας και γαστρίτιδας. Επίσης η ημερήσια λήψη μείγματος γύρης - μελιού βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά να αποκτήσουν ανοσία. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται πάρα πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής χρήσης της γύρης όπως: αναιμία, πάρκινσον, προστατίτιδα, αιμορροίδες, χρόνια ηπατίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, εντερίτιδες. Έχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στη βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν. Η γύρη περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της σεξουαλικής ανικανότητας.
Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα. Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης, στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία. Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα). Επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, τη απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα και γενικά τη φυσική κατάσταση. Προστατεύει την όραση και η ενέργεια της είναι αποτελεσματική στη διανοητική εργασία. Χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε κρέμες και καθιστά το δέρμα απαλό.
—————